VIDEO: Vježbajte s nama – Vatra u srcu!

Vatra u srcu – progresivni pozdrav suncu

Tradicionalni Pozdrav suncu dobio je novo ruho u suvremenom, vinyasa flow stilu joge. Dodatnim elementima, Pozdrav suncu postao je dinamičniji, složeniji, poput plesa na određenu temu. Pozdrav suncu kojeg vam ovdje predlažemo zagrijat će tijelo i razbuditi energiju vatre. Vatra u srcu, strast je prema vježbanju, strast prema životu sa svim njegovim izazovima. Ritam vježbanja je postojan i ne čini se previše brzim, ali u svakoj novoj vinyasi osjetit ćete kako se tijelo zagrijava, rasplamsava se vatra vašeg tijela. Vatra sagorjeva otrove u tijelu, emotivne i mentalne napetosti. Povežite dah i pokret, osjetite energiju koja teče kroz vaše tijelo, vodeći ga s lakoćom kroz svoj uvijek novi, uzbudljivi ritam. Dišite i uživajte!

Vinyasa 1

Iz položaja djeteta dižemo se u četveronožni položaj i lagano pusliramo kralježnicu. S udahom otvaramo prsni koš, a s izahom zaokružimo leđa. Dižemo se u Psa koji gleda dolje i počinjemo „hodanjem“ u mjestu, naizmjeničnim spuštanjem peta na pod. Zadržimo kratko Psa koji gleda dolje, pa se spustimo na koljena i u Anahata asanu. Zdjelica ostaje podignuta, a gornji dio tijela, srce spuštamo prema podu. Ruke su ispružene ispred tijela i stabilan su oslonac.

Vinyasa 2

Ponovo se podižemo u četveronožni položaj pa s udahom istežemo nogu otraga. S izdahom zaokružimo leđa i privlačimo koljeno prema čelu nekoliko puta. Ponovimo s drugom nogom. Podignemo se u položaj Psa koji gleda dolje, pa dižemo nogu gore i spuštamo na pod, naizmjenice nekoliko puta. Zadržimo položaj Psa koji gleda dolje nekoliko udaha. Zakoračimo naprijed, izdužimo kralježnicu s udahom i spustimo se u duboki pretklon s izdahom. Podignemo se ravnih leđa u stojeći položaj.

Vinyasa 3

Sudahom podignemo ruke iznad glave, s izdahom se iz kukova, ravnih leđa spustimo u pretklon. S udahom izdužimo kralježnicu, zakoračimo jednom pa drugom nogom otraga u položaj Daske, pa s izdahom spustimo koljena, prsa i čelo na pod. S udahom otvorimo prsni koš, u položaj Kobre koju pulsiramo nekoliko puta spuštajući čelo na pod i otvarajući prsni koš. S izdahom se podignemo u četveronožni položaj. Istegnemo nogu otraga a suprotnu ruku ispružimo naprijed. Zaokružimo leđa, koljeno privlačimo čelu, a lakat prema pupku. Pulsiramo nekoliko puta na svaku stranu. Podgnemo se Psa koji gleda dolje. Podignemo nogu gore, pa privučemo koljeno prema čelu. Pulsiramo nekoliko puta svakom nogom. Zadržimo položaj Psa koji gleda dolje nekoliko udaha. Zakoračimo naprijed, izdužim kralježnicu s udahom i spustimo se u duboki pretklon s izdahom. Podignemo se ravnih leđa u stojeći položaj.

Vinyasa 4

Sudahom podignemo ruke iznad glave, s izdahom se iz kukova, ravnih leđa spustimo u pretklon. S udahom izdužimo kralježnicu, zakoračimo s obje noge otraga u položaj Daske, s izdahom dignemo zdjelicu u položaj Psa. Pulsiramo nekoliko puta položaj Daske i Psa, pa pulsaciji dodamo pokret nogom. Udah dignemo nogu gore, izdah tijelom uđemo u položaj Daske istovremeno privlačeći koljeno prema čelu. Ponovimo s drugom nogom. Zadržimo Psa nekoliko udaha, pa se vratimo na početak prostirke.

Vinyasa 5

Sudahom podignemo ruke iznad glave, s izdahom se iz kukova, ravnih leđa spustimo u pretklon. S udahom izdužimo kralježnicu, zakoračimo s obje noge otraga u položaj daske, pa s izdahom spustimo koljena, prsa i čelo na pod. S udahom otvorimo prsni koš, s izdahom se podignemo u Psa koji gleda dolje. S udahom dignemo desnu nogu gore, s izdahom zakoračimo stopalom naprijed u položaj Niskog iskoraka. S novim udahom podignemo tijelo i ruke iznad glave u Visoki iskorak i zadržimo nekoliko udaha. Spustimo dlanove na pod, s udahom podignemo desnu ruku gore i uvinemo kralježnicu. Zadržimo nekoliko udaha pa vratimo desni dlan na pod. Vratimo desnu nogu otraga i spuštamo se na pod. S udahom otvaramo prsni koš, s izdahom se podignemo u položaj Psa. Ponovim s drugom nogom.

Završimo progresivni Pozdrav suncu u položaju djeteta.

Odvježbala i napisala:

Senka Ljubić, učiteljica joge