Satovi joge

SIVANANDA HATHA JOGA – online

Tradicionalni oblik joge – Sivananda hatha joga naglašava pravilno izvođenje položaja – asana, usklađeno disanje, izdržljivost i gipkost. Svaka se asana zadržava određeni broj udaha, a između pojedinih asana postoji kratak odmor u položaju za opuštanje. Odličan stil joge koji uči pravilnom izvođenju asana, naglašava tehnike disanja, tijelo čini gipkim i snažnim, otklanja napetosti i tjeskobu. Asane se prilagođavaju svakom vježbaču pojedinačno, poštujući njegove trenutne mogućnosti i potrebe.

Sat Sivananda hatha joge počinje disanjem – pranayamom. Tehnike disanja obuhvaćaju puni jogijski dah, naizmjenično disanje – anuloma viloma i pročišćavajuće disanje – kapalabhati.

Pozdrav Suncu koji se izvodi nakon disanja niz je kontinuiranih asana koje zagrijavaju čitavo tijelo i razgibavaju kralježnicu koja se naizmjenično rasteže i skuplja.

Nakon zagrijavanja počinje izvođenje položaja – asana koji se nižu u Sivananda seriji. Kreće se s ležećim, zatim sjedećim i završava stojećim asanama.

Sat završava dubokim vođenim opuštanjem koje je podloga za unutrašnji mir uma i tijela. Vođeno opuštanje ima tri faze. Počinje fizičkim opuštanjem, slijedi mentalno opuštanje i na kraju duhovno opuštanje koje se postiže pomoću pozitivne i neutralne vizualizacije koja će vas povesti u slobodne, otvorene i opuštene razine vašeg bića.

Hatha yoga je sporiji stil joge koji omogućava da predahnete nakon svake asane. Zbog toga je idealan stil joge za početnike i starije vježbače.

Za napredne vježbače hatha joga nudi složene varijacije osnovnih asana kao i produženo vrijeme zadržavanja tijela u određenoj asani. Na taj način, napredni vježbači vježbaju izdržljivost i samodisciplinu, a zdravstveni učinci pojedine asane postaju intenzivniji.

VINYASA FLOW JOGA – online

Vinyasa flow je moderni stil joge, prilagođen dinamici i stilu života suvremenih vježbača. Klasične joga asane vođene su dahom, teku jedna u drugu povezujući tijelo, dah i um u jedinstvenu energetsku cjelinu. No to ne znači da mu nedostaje smirujući element kojeg naglašavaju tradicionalni oblici joge. Koncentracijom na povezivanje disanja i pokreta oživljeni energetski tokovi odnose napetosti tijela i uma.

Nakon početnog centriranja i otvaranja s blagim razgibavanjem, sat vinyasa flow joge počinje Pozdravom suncu. Nastavlja se intenzivnim istezanjima u grupama asana koje naglašavaju određene dijelove tijela. Izvode se stojeće, sjedeće i ležeće asane. Svaki sat ima svoju posebnu „temu“ u kojoj se više pozornosti posvećuje pretklonima prema naprijed ili prema otraga, otvaranju kukova, vježbama ravnoteže itd . Sat završava opuštanjem u savasani. Sat vinyasa flow joge traje 75 minuta.

Vinyasa flow joga je namijenjena onima koji žele malo dinamičniji stil vježbanja. Vinyasa flow yoga naglašava tijek energije koji će s vremeno naglasiti vašu snagu i izdržljivost. Njena protočnost nosi u sebi plesni, spontani element posebnog senzibiliteta. Ako želite osloboditi kreativne potencijale svog tijela, spontanu energiju, a ostati u tradiciji joge, ovaj je stil idealan za vas.

YIN JOGA – online

Yin joga je, za razliku od aktivnih – yang oblika joge (hatha, ashtanga, vinyasa flow), pasivniji, revitalizirajući i relaksirajući oblik joge koji je usmjeren na nježno istezanje i jačanje dubokih, često rigidnih tkiva, kao što su tetive, ligamenti i mišićne ovojnice. To se postiže dugim zadržavanjem tijela u pozicijama koje su usmjerene uglavnom na otvaranje kukova i donjeg dijela leđa i usmjerenošću na dah. Iako je tijekom vježbanja yin joge tijelo pasivno, um je vrlo aktivan i fokusiran. Yin joga donosi mentalno i emotivno smirenje, odlična je priprema za meditaciju.

Sat yin joge sastoji se pasivnih, duboko opuštajućih asana koje se izvode uglavnom na podu uz minimalnu mišićnu aktivnost. Svaka asana se drži od jedne do pet minuta. Asane su usmjerene na donji dio tijela: noge, kukove i donji dio leđa, te dijelove tijela u blizini kralješnice i unutarnjih organa. Asane se prilagođavaju svakom vježbaču pojedinačno, poštujući njegove trenutne mogućnosti i potrebe. Sat Yin joge traje 60 min.

Yin joga je komplementarna aktivnijim oblicima joge te je prikladna za sve vježbače. Idealna je vrsta joge u periodima kada se osjećate umorno, iscrpljeno te kada imate mjesečnicu.