Prepustiti se s povjerenjem – Savasana

Savasana je prva asana koju naučite kad počnete vježbati jogu. To je najdraža asana većine vježbača iz jednostavnog razloga – u savasani se odmaramo i opuštamo!

Položaj za opuštanje ili u doslovnom prijevodu položaj mrtvaca, izvodi se tako da jednostavno legnemo na leđa. Noge razmaknemo do ruba prostirke i pustimo da se stopala opuste i blago okrenu na stranu. Ruke su malo odmaknute od bokova, a dlanovi okrenuti prema gore. Prsti će se lagano savinuti. Svi mišići tijela su opušteni, a oči su zaklopljene. Diše se laganim abdominalnim udasima.

Zvuči tako jednostavno! I jest jednostavno ali pod jednim važnim uvjetom: da se usudite prepustiti s povjerenjem i mirom. Što to znači? Tijekom godina podučavanja savasana mi je postala najbolji saveznik u prepoznavanju trenutnog stanja svakog vježbača. Ponekad su napetosti koje donesemo sa sobom na jogu toliko jake, a um zaposlen velikim brigama, da ne dopušta čak ni najjednostavnije mirno ležanje na leđima.

Prsti na nogama meškolje se poput travki na vjetru. Palac i kažiprst ruke traže se u utješnom ili napetom trljanju. Očigledna je napetost tijela koje se teško suspreže u nepomičnom položaju. Oči ostaju otvorene. Sve su to pokazatelji velike napetosti, hiperaktivnog uma koji nastavlja djelovati u svom ubrzanom ritmu, uznemirujući tijelo koje bi se željelo opustiti. Um izmoren brigama želi zadržati kontrolu, kao da bi se svijet mogao još jače obrušiti na nas, ako zaklopimo oči i prekinemo s njim taj izravni kontakt.

Nekim je vježbačima potrebno puno vremena da se nauče zatvoriti oči. Priznajem, kad sam počinjala vježbati jogu i ja sam bila jedna od njih!  Napetost, oprez, nepovjerenje, mogući su razni razlozi zbog kojih ćete se držati tog vizualnog kontakta sa svijetom oko sebe, poput utopljenika koji se drži za poslovičnu slamku spasa. Ponekad kad zaklopimo oči imamo osjećaj da su nas naše misli, naši uznemireni ili bolni osjećaji obuzeli žestinom koju teško možemo izdržati. Otvarajući oči bježimo od njih.

Učitelj vas nikad neće kuditi zbog otvorenih očiju ili nemira u savasani. Uporno će ponavljati upute kako pravilno izvesti savasanu, dajući vam vremena da ih čujete, da upute dopru do vaše svijesti i da postanete spremni usvojiti ih. Učitelj suosjećajno prepoznaje vašu napetost i daje vam vremena koliko god je potrebno da naučite lekciju prepuštanja. On ili ona zna da ste već napravili veliki korak prema smirivanju, samim time što ste došli na jogu.

Oči ćemo zatvoriti, a tijelo smiriti kad u sebi osjetimo spremnost da se prepustimo. To je trenutak u kojem osjećamo povjerenje prema životu, povjerenje u sebe. To je svijest o nepresušnom tijeku životne energije koja nas održava na životu. Ona mudro zna da mnoge od naših briga nisu od životne važnosti, da je njihov rok ograničen, da ih naš ego ponekad preuveličava.

Vježbanje joge nam pomaže da osjetimo tu životnu energiju i prepustimo joj se s povjerenjem. Kad zaklopimo oči dočekat će nas ritam našeg bića – otkucaji srca i zvuk disanja povest će nas prema unutrašnjem miru. A kad otvorimo ponovo oči, moći ćemo jasnije i mirnije prosuditi s čime se susrećemo u vanjskom svijetu.

Razviti povjerenje u sebe, znači imati više povjerenja u život i ljude, a tada se pred nama otvara čitav svijet novih mogućnosti.

Napisala: Senka Ljubić