Kakav ste vježbač joge prema svom astrološkom znaku

Što je zajedničko jogi i astrologiji? Obje ove drevne vještine nastale su u davnim vremenima. Na svojim počecima temeljile su spoznaje promatranjem prirode. Zato astrološki znakovi zodijaka, kao i mnogi nazivi asana, položaja tijela u jogi nose nazive životinja, poput ribe, lava ili škorpiona! Obje vještine preživjele su tisućljeća donoseći suvremenom čovjeku svoja dragocjena znanja.

Tradicionalni oblik joge koji obuhvaća disanje i vježbanje asana zove se hatha joga. Ha – znači Sunce, a Tha – znači Mjesec, slikovit su simbol glavne zadaće joge, što je stvaranje ravnoteže duha i tijela. Tu nalazimo još jednu poveznicu s astrologijom. Razumijevanjem dva glavna astrološka simbola, dva „Svjetla“ – Sunca i Mjeseca u našem osobnom horoskopu prepoznajemo vlastite mogućnosti, snage i slabosti. Razvijamo se u objedinjenju tih energija. I joga i astrologija, svaka na svoj način vode nas na put učenja o sebi.

Jogu ne čine samo vježbe za tijelo, već i meditacija, pravilna prehrana, te određena moralna načela. Ipak pod pojmom joga danas najčešće podrazumijevamo fizičko vježbanje. Tako se susrećemo s raznim stilovima joge, koji su sastavljeni od istih asana ali se one izvode različitim redoslijedom ili različitim tempom. Ne dajte se zbuniti tom raznolikošću, ideja joge je uvijek ista, asane su iste a u raznolikostima prepoznajte baš ono što odgovara vama osobno. Zabavite se uz astrološki vodič za vježbanje joge.

Ovan
Ovan voli brzinu i izazove, pa ga joga u početku neće osobito impresionirati. Čini mu se sporom i dosadnom. Kad se okuša u jogi, vrlo će brzo prepoznati njenu snagu i izazovnost položaja. Brzo će se zaljubiti u jogu i tražiti sve veće izazove kojih u jogi ne manjka. Idealna asana za Ovna je stoj na glavi. Ovan voli pobjeđivati, pa će vježbanjem joge imati puno prilika da pobijedi samog sebe, svoju ljutnju, nestrpljivost ili naglašen ego. Ovan će se odlično osjećati vježbajući ashtanga ili power jogu.

Bik
Bika nije lako nagovoriti na vježbanje. Kad jednom krene, uporni Bik će brzo usvojiti jogu kao životnu naviku. Odgovara mu sporiji tempo vježbanja, a izdržljivost koja je potrebna za zadržavanje tijela u nekom izazovnom položaju, njegova je jača strana. S vremenom će savladati i najteže asane. Bik će uživati u ljepoti i eleganciji joga položaja. Joga ga ohrabruje da lakše prihvati promjene. Biku odlično odgovara hatha joga, a posebno voli stoj na ramenima.

Blizanci
Blizancima je zbog njihovog urođenog nemira i napetog uma joga vrlo korisna. Kad brzina i stres uzmu svoj danak, joga je spasonosno rješenje u kojem će pronaći mir. Najvažnije su vježbe disanja koje će ih najbolje smiriti, a pravi je izazov zadržati tijelo posve mirnim. Izrazito im odgovaraju sve asane u kojima se balansira na rukama. Urođena znatiželja vodi ih istraživanju svih aspekata joge, vole iskušati različite stilove. Vinyasa flow joga odličan je odabir za Blizance.

Rak
Rak voli vježbati jogu, ali ovisno o svojim raspoloženjima ima razdoblja strastvenog vježbanja, pa potom razdoblja potpunog prestanka. Raku odgovara to što joga nije natjecateljska vještina, pa vježbajući može mirno uploviti u svoj unutrašnji svijet. Joga mu pomaže da smiri osjećaje i njihovu čestu promjenjivost. Posebno voli vježbu pretklona u sjedećem položaju koji simbolički čuva osjetljivu unutrašnjost. Odgovara mu hatha ili yin joga.

Lav
Samosvjesni Lav u jogi će otkriti mogućnost da se na kreativan način bavi sobom. Prepoznaje plemenitost i profinjenu atmosferu koja obavija jogu, što mu daje blagi osjećaj posebnosti i vlastite važnosti. Voli dramatične asane koje otvaraju srce, poput kotača, a krajičkom oka će provjeriti da li mu se dive oni koji još nisu svladali taj izazovni položaj. Barem dok uz pomoć joge na nauči kontrolirati svoj ego i pravu vrijednost pronaći u sebi. Odgovara mu ashtanga i vinyasa flow joga.

Djevica
Djevica u jogi vidi idealnu vještinu za održavanje zdravlja, te pripada najbrojnijim i najpredanijim vježbačima. Želi precizno naučiti što više asana, ali i sve o njihovoj zdravstvenoj i energetskoj učinkovitosti. Pouzdani redoslijed kojim se položaji nižu jedan za drugim nikad joj ne dosadi. Zadovoljstvo koje osjeti nakon dobro izvedenog položaj najbolji je poticaj za doživotno vježbanje. Djevici odgovaraju svi stojeći ili sjedeći pretkloni naprijed i položaj junaka. Posebno će zavoljeti Iyengar jogu koja naglašava pravilan položaj tijela.

Vaga
Vaga voli eleganciju joge i sklad koji stvara na svim razinama života. Vaga je uz Djevicu najpredaniji vježbač joge. S lakoćom svladava zahtjevne tehnike disanja i lako usklađuje pokret s disanjem. Vježba precizno i lijepo, s velikim užitkom. Odlično joj odgovaraju položaji u kojima je naglašena koncentracija i ravnoteža, poput drva ili vrane. Vaga se voli okušati u raznim stilovima joge, a posebno joj odgovara protočna i dinamična vinyasa flow joga.

Škorpion
Skorpiona vježbanju joge privlači njena složenost. Mogućnost da uroni u tajne svog tijela i uma, da osjeti i kontrolira svoju životnu energiju, za Škopiona je vrlo izazovna i motivirajuća. Škorpion voli izazovne i pomalo ekstremne položaje poput istoimenog škorpiona. Predanim vježbanjem pokušat će razotkriti sve tajne joge i probuditi kundalini energiju – onaj mistični i uspavani izvor energije koji omogućava duhovni razvoj na višim razinama. Škorpion će se naći u hatha ili ashtanga jogi.

Strijelac
Za Strijelca je joga idealna vještina jer mu uz fizičko vježbanje daje neslućene mogućnosti učenja o sebi i smislu postojanja. Duhovni aspekti joge izuzetno mu je privlačan, a joga za Strijelca može postati doživotna avantura. Najviše uživa u Pozdravu suncu dinamičkoj vježbi za zagrijavanje tijela koja objedinjuje nekoliko specifičnih položaja uz posebnu pozornost na disanje. Prihvatiti će izazov bikram joge koja se vježba na visokim temperaturama.

Jarac
Disciplinirani Jarac uživa u uredno razrađenom sustavu vježbanja koji se postupno savladava. Vježbanju pristupa vrlo ozbiljno i strogo poštuje pravila, kako bi još bolje kontrolirao sebe i svoju životnu energiju. Izdržljivost i strpljenje potrebno u jogi njegova je jača strana. Propitkivanjem vlastitih granica Jarac jača vlastiti autoritet. Izuzetno mu odgovaraju položaji ratnika, a veliku korist ima i od dubokog opuštanja koje smekšava njegovu krutost i ozbiljnost. Najbolji odabir za Jarca je hatha ili ashtanga joga.

Vodenjak
Vodenjak ne pripada predanim vježbačima joge. Kad zaluta u joga studio Vodenjak želi prvo naučiti nazive položaja, shvatiti zašto je disanje važno, ali se neće pretrgnuti vježbajući asane. Važno mu je da istraži cjeloviti sustav zajedno s meditacijom, vegetarijanskom prehranom i duhovnim aspektima. Ako u nečemu uživa, to je položaj trokuta s njegovim brojnim varijacijama. Vodenjak voli meditaciju, iskušat će razne stilove i rado napraviti neku vlastitu inačicu svih stilova koje poznaje.

Ribe
Ribe s lakoćom osjećaju energetska strujanja u sebi i oko sebe, a pozitivna energija kojom odiše vježbanje joge čini Ribe vitalnim i veselim. To ih čini predanim vježbačima i velikim zaljubljenicima u jogu. Privlači ih tišina i blaga tajanstvenost ove drevne vještine. Obožavaju biti bosonoge, što je u jogi pravilo. Vole asane koje otvaraju srce, poput istoimenog položaje ribe. Najvažnije je duboko opuštanje kad brzo i bez straha zaplove u unutrašnji svijet potpunog mira. Vole vinyasa flow jogu koja nema čvrstu strukturu poput ostalih stilova.

 

Napisala Senka Ljubić; objavljeno u AstroMagazinu 2009.