Ratnik – borba s vlastitim ograničenjima

Vježbači me ponekad pitaju kako to da u jogi, čiji je ideal nenasilje i mir, postoji asana koja se zove ratnik. Da, stvarno, što bi taj ratnik trebao značiti? A ne postoji samo jedna, već tri asane tog imena, tako da imamo prvog, drugog i trećeg ratnika. Virabhadrasana njeno je ime na sanskrtu, a Virabhadra je bio demonski ratnik kojeg je stvorio sam Šiva. U zamršenoj priči punoj mitoloških bića i bogova, Virabhadra je stvorio kaos i razaranje. To ime asane ima, naravno, simboličko značenje. Nazivajući asanu imenom bića koje stvara kaos, možda su stari mudraci željeli ukazati na činjenicu da su naše misli često u kaosu koji izaziva razne razorne situacije u životu. Ratnik se na simboličkoj razini bori s neznanjem, unutrašnjim kaosom, bezvoljnošću i mnogim osobinama koje narušavaju naš put prema miru i sreći.

Vježbajući ratnika pokušavamo razoriti svoje unutrašnje prepreke i ograničenja koja koče razvoj. Borimo se sa svojim fizičkim ograničenjima jer ratnik zahtjeva puno snage. Borimo se sa svojim neznanjem, jer vježbajući jogu učimo o sebi, osvješćujemo ne samo svoje fizičko, već i mentalno i duhovno postojanje. Borimo se sa svojim nevoljnim umom koji nam šapće na uho, „ovo je teško, kad će završiti, neću izdržati,zašto ja to sve radim, ja bi doma, u frižideru je onaj fini pršut…“

Svi koji su vježbali bar jednu od tri asane ratnika znaju da one nisu nimalo lagane. Ratnici izgledaju vrlo atraktivno, no postaviti tijelo u pravi položaj i zadržati ga bar nekoliko udaha zahtijeva odlučnost, koncentraciju, snagu i znanje. (Potražite fotografije asana u Galeriji!) U ratniku iskoračujemo jednom nogom naprijed, dok druga noga ostaje istegnuta prema otraga, stopala čvrsto i stabilno oslonjenih na pod. U prvom ratniku kukovi su okrenuti naprijed, a obje ruke podižemo iznad glave. U drugom ratniku kukovi ostaju otvoreni bočno, ruke ostaju u visini ramena, jednu istežemo naprijed, a drugu otraga. U trećem ratniku stojimo na jednoj nozi, dok tijelo sagibamo naprijed tako da bude paralelno s podom, a drugu nogu istežemo otraga. Obje ruke pružamo naprijed, istežući kralježnicu i pritom održavajući tijelo u ravnoteži.

Težište tijela je nisko, tako da ostanemo stabilni, stopalima se moramo čvrsto uprijeti o pod. Gravitacija nas vuče dolje, a mi se istovremeno pokušavamo istrgnuti njenim silama i vinuti se u visine. Čitav gornji dio tijela istežemo prema gore, otvaramo prsni koš. To otvaranje srca simbol je naše hrabrosti, istezanje ruku simbol je želje da se otrgnemo silama koje nas vuku dolje, natrag, koje nas sputavaju. U trećem ratniku posebno je naglašena ravnoteža. Stojeći na jednoj nozi, stalno moramo balansirati, prigušivati i izdržati razne sile koje nas pokušavaju izbaciti iz ravnoteže. Baš kao u životu koji stalno donosi nove izazove i brige koje pokušavamo prihvatiti a da pritom ne padnemo. Ratnici u jogi nas suočavaju s unutrašnjom borbom između širenja i potiskivanja, ekstenzije i kompresije, dok je naš pogled uprt ravno i nepokolebljivo preko bojnog polja u željeni cilj. U sebi ćemo otkriti snagu volje da izdržimo, pronaći ravnotežu između napora i nadahnuća, dok je naš um potpuno koncentriran, zaokupljen, apsorbiran u djelovanje asane. Ratnik nam daje snagu i fleksibilnost. On sagorijeva našu bezvoljnost, jača koncentraciju, snaži volju i hrabri nas na putu joge, koji nas vodi prema boljem zdravlju, unutrašnjem miru i skladnijem životu. A vježbati u grupi dat će nam novi poticaj da se trudimo!

Napisala: Senka Ljubić