Otpustimo potisnute osjećaje – iz kukova i zdjelice!!!

Jedan od prvih izazova kad počnemo vježbati jogu predstavlja sjediti na podu prekriženih nogu. Nismo navikli tako sjediti, na tvrdom podu, bez oslonca za leđa, otvorenih kukova. Nije nam lako, bole nas leđa i kukovi, imamo osjećaj da ćemo se prevrnuti otraga pa se rukama moramo držati za svoja koljena koja su tako visoko podignuta od poda. Žuljaju nas sjedne kosti, pa ni jastuk kojeg smo podmetnuli da malo podignemo kukove tu ne može pomoći.

Zašto su važni kukovi i zdjelica? Oni su središte pokretljivosti našeg tijela. Zdjelica je u stvari pod, dno iz kojeg se uzdiže kralježnica, a u kukovima se noge spajaju sa zdjelicom i kralježnicom, tim središnjim, nosivim dijelom našeg tijela. U organizaciji suvremenog života previše sjedimo. Većina nas ima krute, zatvorene kukove. Uvijek činimo iste pokrete kukova i zdjelice, ograničenih na hodanje ili trčanje. Ako previše sjedimo, usporava se cirkulacija u zdjelici, a time i u nogama. Cilj nam je što duže zadržati  pokretljivost, pa bismo trebali vježbanjem razgibavati kukove i zdjelicu i omogućiti im da djeluju u punom opsegu pokreta. Joga nam omogućava da radimo kukovima na drugačiji način, da ih više rotiramo, a posebne joga asane istežu mišiće koji su smješteni duboko u zdjelici.

Kad ste zadnji put osvijestili svoje kukove i zdjelicu?

Svaki sat hatha joge počinje disanjem. Kad se pripremamo za disanje, sjedimo na podu prekriženih nogu. Usmjeravamo pozornost unutra, u svoje tijelo. Postajemo svjesni svog tijela,opuštamo lice, ramena, ruke i opuštamo kukove, stražnjicu i noge. Mnogo mi je vježbača znalo reći: „Ne znam kad sam zadnji put uopće razmislila ili osjetila svoje kukove i zdjelicu, a kamo li da sam ih opustila. To je za mene veliko otkriće!¨

Prve dvije čakre

Još je veće otkriće spoznaja da vježbanje joge djeluje osim na fizičko i na energetsko tijelo. Na energetskoj razini važno je znati da su u području zdjelice smještene prve dvije čakre: muladhara i svadisthana. Prva čakra, muladhara, povezuje se s elementom zemlje. Ona je sjedište našeg osnovnog instinkta za preživljavanjem, potrebe za hranom i sigurnošću. Stoga je središte naše fizičke i emotivne stabilnosti. Druga čakra, svadisthana predstavlja vodu. Njen je zadatak dopustiti emotivnim i senzualnim energijama da nesmetano teku našim životom. Stoga ona predstavlja i želje, potrebu za intimnošću, seksualnost. Ona može biti izvor radosti, entuzijazma i kreativnosti.

Skladište potisnutih osjećaja

U taj plodni bazen našeg tijela nesvjesno pospremamo stare osjećaje s kojima nismo znali izaći na kraj. Ti stari osjećaji mogu biti ljutnja koju smo progutali. Umjesto da ju izbacimo iz sebe, da se izvičemo, isplačemo ili čak razbijemo komad posuđa, potiskujemo ju – u zdjelicu. U nju spremamo i tugu – sve one suze koje nismo isplakali, a trebali smo. Upravo su s drugom čakrom povezane sve tekućine našeg tijela, suze ali i cirkulacija. Potiskujući suze nesvjesno blokiramo energiju druge čakre. Razočaranja nas vode prema sumnji u sebe i potkopavanju osjećaja vlastite vrijednosti. Mnoga svoja razočaranja zbog neispunjenih očekivanja potiskujemo – ponovo u zdjelicu. Sav taj teret blokira naše spontano izražavanje kreativnosti i seksualnosti koja je i sama po sebi kreativna životna sila. Osim naših kukova, kruto postaje i naše ponašanje, kao i naši osjećaji. To vodi i prema teškoćama u osobnim vezama, sputani smo u izražavanju osjećaja. Na koncu možemo osjetiti potpunu neravnotežu, manjak osnovnog osjećaja sigurnosti u životu, u stalnom grču i spremnosti da pobjegnemo, da se odupremo, da se zaštitimo.

Plešite kroz život

Pokušajte idući put kad krenete u šetnju osjetiti svoje kukove i zdjelicu. Sjetite se plesača salse ili nekog drugog latino plesa, pa zamislite da vaše tijelo klizi opušteno, gipkih kukova. Ne hodate kruto prema cilju, već klizite opušteno i otvoreno prema svemu što život donosi. Nakon nekog vremena kontinuiranog vježbanja joge to vam uopće neće biti problem. Vjerujte mi da ćete osjetiti razliku, osjećati ćete se bolje!

Otpustimo potisnute osjećaje

Radeći na fizičkoj razini utječemo i na energetsku razinu našeg postojanja. Kad vježbamo asane koje će opustiti zdjelicu, otvoriti kukove, učiniti gipkima zadnju ložu na nogama, mi na energetskoj razini otpuštamo svoj otpor prema životu. Kad otvorimo prvu čakru slobodnom protoku prane imamo osjećaj strpljivosti, spremni smo usporiti i ostati na jednom mjestu. Nestaju duboki egzistencijalni strahovi i mi imamo više povjerenja u sebe, u svoje tijelo. Osjećamo se prizemljenim ili dobro ukorijenjenim u stvarnost. Kad otvorimo drugu čakru, spontani smo, kreativni i otvoreni prema iskustvima intimnosti i seksualnosti. Druga čakra nas čini prilagodljivim životnim tokovima i otvorenim za raznolike energije i iskustva koja donosi život. Ukratko, kad se prestanemo opirati životu, oslobodit ćemo svoje kukove i zdjelicu, nećemo ih dalje zatrpavati potisnutim emotivnim sadržajima, a one stare ćemo vježbanjem, malo po malo pustiti da odu.

Asane za kukove i zdjelicu

Ima mnogo asana koje aktiviraju kukove i zdjelicu. Elementi zemlje i vode zastupljeni s prve dvije čakre predstavljaju osjetljive, ženske energije koje ćemo koristiti vježbajući. Treba vježbati oprezno, nježno prema svom tijelu, strpljivo ponavljajući asane. Otvaranje kukova i zdjelice događa se polako. Kad ih otvorimo i učinimo gipkima, potrebno je stalno vježbanje da bi takvi i ostali.

Ako smo tek počeli vježbati jogu kukove i zdjelicu otvaramo na razne načine. To je sjedenje prekriženih nogu dok dišemo ili recimo vježba koju popularno zovemo „ljuljanje bebe“. U njoj podignemo potkoljenicu jedne noge s poda i zagrlimo ju rukama kao da je beba, a onda nježno ljuljamo otvarajući kuk. Istovremeno istežemo i zadnju ložu, biceps femoralis, na stražnjoj strani noge, kao i mišiće u zdjelici.

Kukove i zdjelicu otvara i popularni „Leptir“.  Sjedeći na podu spojimo stopala i privučemo ih što bliže zdjelici, a onda lagano potiskujemo koljena prema podu. „Leptir“ je malo blaža varijacija Baddha konasane, u kojoj stopala otvaramo gore, kao da otvaramo knjigu, a nakon toga idemo u pretklon prema naprijed.

Tu su i Upavistha konasana, pretklon iz sjedećeg položaja s raširenim nogama, zatim „Kravlja glava“ – Gomukhasana  ili „Golub“ – sa svojim varijacijama od supta kapothasane do Eka pada rajakapothasane.

Napisala Senka Ljubić